Paikallisradio Iskelmä Rex Pohjois-Karjalassa

Historiaa

Iskelmä Rexin edeltäjä Radio Jokinen aloitti toimintansa vuonna 1988. Aluksi aseman kuuluvuusalue oli vain Joensuun alue. Vuonna 1991 kuuluvuusalue laajeni Pohjois-Karjalan pohjoisosiin. Aseman nimi vaihtui ja sen nimeksi tuli Radio Rex. Lähetysaluetta laajennettiin vuonna 1995 Kiteen alueelle. Nykyisin radioaseman nimi on Iskelmä Rex. Tämän nimen se sai vuonna 2002.

Tilastotietoja

Iskelmä Rexin kuuntelualue on nykyään koko Pohjois-Karjalan maakunta. Asemaa kuuntelevat eniten noin 45-54 (22,5 %) vuotiaat kuuntelijat. Työikäiset (n. 30 %) kuuntelevat eniten radioasemaa. Miehet kuuntelevat hiukan naisia enemmän Iskelmä Rexiä (naiset 46 % ja miehet 55 % ). Kanavalla on noin 40 000 kuuntelijaa viikossa. Ihmiset kuuntelevat Iskelmä Rexiä keskimäärin 171 minuuttia päivässä. Kanavan kaupallinen osuus on 20,2 % lähetysajasta. Kanavalla on lähetystä koko vuorokauden ympäri.

Lähetykset

Iskelmä Rexin ohjelma koostuu monenlaisista ohjelmista. Muun muassa seuraavat ohjelmat kuuluvat tarjontaan; paikallisuutiset, erilaiset ohjelmat, ajankohtaiset tapahtumat ja radiomainonta. Iskelmä Rexillä on hyvät ja kattavat nettisivustot. Sieltä löytyvät blogikirjoitukset, uutiset ja radioaseman lähettämät ohjelmat. Sivuilla on samoja asioita, kuin mistä lähetyksetkin kertovat.

Iskelmä Rexin ohjelmaa

Jumppatunti -ohjelma kokoaa Pohjois-Karjalan urheilu-uutiset urheiluasioista noin tunnin ajaksi perjantai-iltaisin. Toinen urheilupitoinen lähetys on lauantaiaamuisin. Harrasteryhmien ja liigojen asioita tarjoillaan kuuntelijoille hyvän musiikin keralla. Viestejä tähän ohjelmaan voi lähettää Iskelmä Rexin nettiosoitteeseen.

Lauantaitanssit -ohjelma on tanssittanut pohjois-karjalaisia jo 20 vuoden ajan. Musiikki tulee kuuntelijoiden toiveiden mukaisesti. Tämä ohjelma kestää kaksi tuntia. Siinä ajassa ehtii jo pistää jalalla koreasti oman olohuoneen lattialla. Ohjelma tulee lauantaisin ja ohjelman toinen lähetys on sunnuntaisin.

Instro a Gogo -ohjelma on keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Silloin Iskelmä Rexissä palataan entisaikoihin ja kuunnellaan retrotyylistä musiikkia. Tämäkin ohjelma on kaksi kertaa viikossa keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.

Jokisappi -ohjelma on pohjois-karjalainen kirjallisuusohjelma. Ohjelma sisältää kirjaesittelyjä, haastatteluja, paikallisia kirjallisuusuutisia ja uutisia muualtakin. Ohjelma-aika on joka maanantaisin syyskuusta toukokuulle.

Kyläradio on kylien oma ohjelma. Ohjelmia toimittavat kylien aktiivikansalaiset. Tämä on hyödyllinen kanava, jossa maakunnan kuulumiset kuullaan paikallistasoa myöten.

Kirpputori -ohjelma on yksi suosituimmista ja vanhimmista ohjelmista Iskelmä Rexin kanavalla. Ohjelmassa käydään kauppaa suorassa lähetyksessä lauantaisin. Ohjelman säännöissä sanotaan, että ilmoita kolme tuotetta, jotka ostetaan tai myydään. Ilmoituksen tulee sisältää myös ilmoittajan yhteystiedot.

Puhelinpähkinä 2.0 on tietovisatyylinen ohjelma. Siinä ratkaistaan puhelinpähkinää viikoittain. Ohjelmaan voi osallistua soittamalla tai tekstiviestillä.

Muista Minua -onnitteluohjelma kuullaan lauantaisin. Ohjelmaan voi soittaa onnittelut suoraan studioon tai lähettämällä kortin radioasemalle. Myös tekstiviestilähetys onnistuu.

Onnenkakku torstaisin -ohjelmassa yksi syntymäpäiväsankari saa täytekakun lahjakseen. Onnittelujen tulee olla perillä edellisenä päivänä keskiviikkona viimeistään. Voittaja arvotaan onnittelijoiden keskuudesta.

Lopuksi

Paikallisradio on todella mielenkiintoinen viestintäkanava oman maakunnan asukkaille. Sieltä kuulee paikallisia uutisia kaikenlaisista asioista. Paikallinen urheiluelämä tulee tutuksi. Kansallisissa uutisissa ei tällainen näkökohta tule niin esille koko Suomen uutisten joukossa. Paikallisradio on myös ajan hermolla ja uutiset tulevat nopeasti tietoon kanavan kuuntelijoille.

Mainonta on paikallisten yritysten tuotteiden ja palvelujen mainostamista. Silloin kuulee myöskin ajankohtaiset ilmoitukset oman seudun mainostajilta. Ei tarvitse mennä nettiin etsimään tietoja ja paperimainontakin on tarpeetonta. Tietoja voi tietenkin täydentää internetin välityksellä, jos mainoksista jää vielä jotain epäselvyyksiä. Mainokset ovat tärkeä tulonlähde radioaseman toiminnalle. Siksi on tärkeää, että paikalliset yritykset käyttävät tätä viestintäkanavaa omassa mainonnassaan.

Iskelmä Radio Rex lähettää paljon musiikkia kanavaltaan. Musiikin kuuntelu on viihdyttävää, kun kanavaa kuunnellaan vaikkapa taustalla. Sieltä tulee musiikkia kaikkeen makuun ja silloin kun oma mielikappale sieltä kuuluun, niin nappulat vain kaakkoon ja musiikista nauttimaan.