Musiikin vaikutuksia arjessa

Musiikin tyylilajeja

Musiikin tyylilajeja ovat taidemusiikki, populaarimusiikki (pop, rock ja iskelmä) afroamerikkalainen musiikki, kansanmusiikki ja maailmanmusiikki. Taidemusiikki on länsimaista ns. klassista musiikkia, kuten Beethovenin ja Mozartin säveltämää musiikkia. Populaarimusiikki on taas suuren yleisön suosimaa. Populaarimusiikki on myyvää musiikkia ja musiikki on yleensä suosituimpien ja kuunneltujen levylistojen kärjessä. Afroamerikkalainen musiikki tarkoittaa afrikkalaisten orjien ja heidän jälkeläistensä tuomaa musiikkia Yhdysvaltoihin. Kansanmusiikki on musiikkia, joka on säilynyt kansan muistissa sukupolvien ajan ja siirtynyt nykypolville asti. Maailman musiikki, etnomusiikki, on ottanut vaikutteita eri kansojen musiikeista ja on ns. kevyttä musiikkia.

Musiikin vaikutuksia

Musiikki aktivoi aivoja ja musiikin vaikutus jatkuu koko ihmiselämän. Erityisesti laulaminen voimaannuttaa ihmeellisesti ja sen voima on valtava. Musiikki virkistää ja kohentaa mielialaa. Laulamisella voidaan vaikuttaa tunteisiin ja laulaminen tukee tiedollista toimintakykyä. Musiikki vaikuttaa koko aivojen verenkiertoon ja aivojen aineenvaihdunta vilkastuu. Persoonallisuuskin voi vireytyä. Jos musiikkia harrastaa säännöllisesti aivotoiminta kehittyy ja aivojen massa kasvaa. Musiikki vaikuttaa tarkkaavaisuuden parantumiseen ja oppimisen helpottumiseen.

Musiikin kuunteleminen, laulaminen ja soittaminen rentouttavat ja lisäävät energiaa. Illalla kuunnellaan rauhallisempaa musiikkia, jotta tulevan yön uni ei häiriydy musiikin vuoksi. Musiikki tuo hyvän olon tunteen ja aktivoi tunteita.

Musiikilla on todella monenlaisia vaikutuksia. Se voi vähentää stressiä, ahdistuneisuus pienenee, masennus ja kipuoireetkin vähenevät. Elimistön ylikierroksia voidaan vähentää musiikin avulla. Silloin verenpaine laskee ja sydämen syke normalisoituu.

Musiikin kuuntelu kuntoillessa

Kuntosaleilla kuuluu yleensä taustalla taustamusiikkia. Musiikki innostaa kuntoilemaan. Silloin voi tehdä liikkeitä musiikin tahdissa ja se antaa potkua ja intoa omalle treenille. Aika kuluu kuin siivillä ja kohta huomaakin jo tehneensä kaikki liikesarjat valmiiksi. Kun kuntoilu on tehty, voi lähteä hyvillä mielin suihkuun ja virkistäytymään salilta kotiin. Taustamusiikin laadulla on tietenkin oma merkityksensä. Jos musiikki on rytmikästä ja mieleistä, vaikuttaa se omaan olotilaan paljon. Rytmit kuitenkin siivittävät omaa vireystilaa virkeämmäksi ja harjoitukset jaksaa tehdä tehokkaasti.

Myös lenkkeillessä musiikin kuuntelu antaa askelille vauhtia. Silloin rytmi siirtyy koko kehoon ja tahdittaa menoa eteenpäin. Mieleisen musiikin kuuntelu samalla, kun lenkkeilee, on voimia antava kokemus. Mutta musiikin pitää olla todella mukavaa ja omalle mielialalle sopivaa. Lenkkeillessä voi jopa hyräillä tai laulaa kuuntelemansa laulujen mukana. Silloin tietenkin toivoisi, että lenkkipolulla ei olisi paljon kuuntelijoita ja lenkkeilijöitä.

Taustamusiikki

Taustamusiikkia on monenlaista. Hisseissä soi rauhallinen instrumentaalimusiikki. Sen tarkoituksena on rauhoittaa hississä kulkevia ihmisiä ja luoda rentouttava tunnelma. Monet ihmiset saattavat olla hissikammoisia ja välttelevät mahdollisuuksiensa mukaan kulkemista hississä. Mutta aina se ei kuitenkaan ole mahdollista ja silloin hissimusiikki auttaa, ainakin vähän, että liikkuminen onnistuu helpommin hississä.

Kaupoissakin soi taustalla kaikenlaista musiikkia. Näin joulun aikaan siellä soivat joululaulut. Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan pidä joululaulujen saapumisesta kauppoihin jo marraskuun lopulla, vaikka jouluun on aikaa vielä paljon. Musiikin tarkoitushan on saada asiakkaat viihtymään liikkeessä ja ostamaan mahdollisimman paljon tuotteita ja tavaroita. Näin yleensä käykin, mutta on ryhmä ihmisiä, joita ärsyttää tällainen musiikki taustalla.

Nykyään yleisissä vessoissakin kuulu taustalla musiikkia tai ääniä. Joskus siellä kuuluu raikas linnunlaulu. Silloin tulee mieleen puhdas suomalainen metsä ja luonto. Tämä taustaviserrys on ihan miellyttävää. Vessanaapurinkin äänet peittyvät mukaviin luonnonääniin.

Musiikin kuuntelemisella, soittamisella ja laulamisella on siis hyvin paljon positiivisia vaikutuksia ihmisen elämään. Musiikki vaikuttaa monella elämänalueella. Musiikin pitää olla kuitenkin mieluista kuuntelijalleen, soittajalleen tai laulajalleen, jotta kaikki positiiviset asiat toteutuvat heidän kohdallaan.